Żurawina – indiański skarb

Nawet bez współczesnych badań naukowych Indianie od wieków wiedzieli, że żurawina to jedna z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych roślin na świecie. Jej owoców używają oni jako leku na rozmaite dolegliwości, dodają je do potraw, a nawet barwią nimi tkaniny.

zurawina

W swoich receptach żurawinę zalecał znany medyk Galen, a także Paracelsus, zwany ojcem nowożytnej medycyny. Kojarzona jest jednak głównie z Indianami. Według legendy w 1621 r., podczas pierwszego Święta Dziękczynienia, amerykańscy osadnicy otrzymali w darze od rdzennych Indian właśnie owoce żurawiny. Stąd tradycja spożywania indyka z żurawinowym sosem. Owoce żurawiny rosną na długich winoroślach na terenach podmokłych (w Polsce: w mokrych sosnowych lasach i na torfach, m. in. na Pomorzu, Mazurach czy Lubelszczyźnie). Te, zrywane bezpośrednio z gałązek, sprzedaje się świeże, jednak większość zbiera się na mokro, tj. nawadniając teren, dopóki owoce same nie wypłyną na wierzch. Sposób zbierania ewoluował zresztą przez wieki: najpierw robiło się to ręcznie, później wielkimi drewnianymi łyżkami, a obecnie coraz częściej mechanicznie (specjalny pojazd wyławia owoce). Żurawinę suszyło się razem z mięsem, bo razem z mięsem spożywali ją indiańscy myśliwi, wierząc, że przyniesie im siłę i pozwoli przetrwać w lesie. Dla żeglarzy była lekiem na szkorbut, a dla mieszkańców Północy – sposobem na przetrwanie w trudnych warunkach klimatycznych.

Naturalna viagra
Prawdziwy „boom” na żurawinę zaczął się pod koniec lat 90., kiedy odkryto, że poprawia ona ukrwienie narządów płciowych i obwołano ją naturalną viagrą. Popularność tych owoców rośnie wraz z kolejnymi ogłaszanymi przez naukowców właściwościami leczniczymi. Powszechnie znany jest ich wpływ na drogi moczowe. Zawierają bowiem kwas chinowy, dzięki któremu mocz zyskuje lekko kwaśny odczyn, co zapobiega złogom szczawianowo-wapniowym i kamieniom nerkowym. Ponadto działają przeciwzapalnie. Regularne picie soku z żurawin (300 ml dziennie) sprawia, że znacznie spada liczba zapaleń dróg moczowych. U kobiet, które piły ów sok, poziom bakterii w moczu obniżał się o niemal 60 proc., nie było więc konieczne podawanie im antybiotyków.

Inne badania – nad wirusami grypy – pozwoliły stwierdzić, że sama żurawina też doskonale się sprawdza w roli antybiotyku. Stanowi bogate źródło witamin A, B, C i P oraz pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu i innych substancji wspomagających zdolności immunologiczne organizmu. Stosowanie jej w medycynie ludowej we wszelkich stanach zapalnych, przeziębieniach, na gorączkę, szkorbut, koklusz i osłabienia okazało się zatem zasadne.

Przeciwwskazania: Żurawina zawiera szczawiany, a te mają tendencje do krystalizacji, nie powinny jej więc jeść osoby z nieleczonymi i dużymi kamieniami nerkowymi. Utrudnia też wchłanianie wapnia, nie poleca się jej zatem przy zaburzeniach gospodarki, zwłaszcza u dzieci, oraz w osteoporozie. Należy jej ponadto unikać, przyjmując leki przeciwzakrzepowe – zwiększy ryzyko krwotoku.

Mityczne panaceum
Bioaktywne związki zawarte w żurawinie hamują wzrost niektórych szkodliwych bakterii i zapobiegają ich przyleganiu do ścian żołądka, można ją więc z powodzeniem wykorzystywać w leczeniu chorób układu pokarmowego. Ma też korzystny wpływ na mikroflorę żołądkowo-jelitową, chroni przed zatruciami i biegunkami, pobudza pracę jelit i trzustki (dlatego zaleca się ją cukrzykom). Naturalnie odtruwa, wspomaga usuwanie toksyn i przemianę materii.

Soki żurawinowe zawierają ponadto substancję, która powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej, hamuje paradontozę, zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Działa też grzybobójczo i profilaktycznie w chorobach skóry. Trwają również próby wykorzystania jej do zwalczania wirusa opryszczki. Picie soku z żurawin (minimum 27 proc. owoców i trzy szklanki dziennie!) zaleca się w profilaktyce chorób układu krążenia: ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 proc., a flawonoidy hamują powstawanie zatorów i usprawniają przepływ krwi, obniżając ciśnienie.

Stosunkowo niedawno okazało się, że żurawina działa zbawiennie również na komórki mózgowe: spowalnia ich proces starzenia się, zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji, i tym samym obniża ryzyko wystąpienia Alzheimera czy Parkinsona.

Hamulec nowotworów: Żurawina, jak wszystkie czerwone owoce, zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, co sprawia, że odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Warto wiedzieć, że najwięcej antyoksydantów zawiera sok ze świeżych żurawin, mniej zaś świeże i suszone owoce. Badania wykazały, że żurawinowe proantocyjaniny hamują rozwój komórek raka, przede wszystkim płuc, okrężnicy i białaczki. Stają się one coraz mniej aktywne, a nowotwór (nawet złośliwy) rozwija się znacznie wolniej.

REKLAMA

REKLAMA