Quesadillas z kurczakiem
Szef kuchni restauracji „Stylowa” poleca w tym tygodniu potrawę kuchni meksykańskiej. Quesadillas z kurczakiem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się podczas nieoczekiwanej wizyty przyjaciół. Jednym z jego składników jest papryczka jalapeno – niewielkie warzywo o bardzo ostrym smaku. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od pięciu do dziewięciu centymetrów i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę.
Dopełnieniem quesadillas z kurczakiem jest salsa. Jest to dodatek z drobno posiekanych warzyw. Szef kuchni proponuje salsę pomidorową oraz śmietanową. Jedna ostra, druga łagodna – do wyboru.
Quesadillas z kurczakiem (na cztery porcje)
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 300 g sera cheddar
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka jalapeno
- 6 szt. tortilli
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
salsa pomidorowa:
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- kolendra
- oliwa z oliwek i tabasco do smaku
salsa śmietanowa:
- 100 ml śmietanki 36%
- sok z 1/2 limonki
- szczypiorek
Przygotowanie: Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem i papryką. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Po wystygnięciu pokroić w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i jalapeno pokroić w cienkie paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortillę posypać warstwą cheddara, równomiernie rozłożyć plastry kurczaka i warzyw. Na wierzch nałożyć kolejną warstwę sera i przykryć tortillą. Przygotowane tortille podsmażyć z obu stron na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek do momentu rozpuszczenia sera. Zdjęte z patelni quesadillas pokroić w trójkąty. Następnie przygotować dodatki. Salsa śmietanowa: śmietanę przełożyć do miseczki, posypać posiekanym szczypiorkiem i doprawić sokiem z limonki do smaku. Salsa pomidorowa: pomidory, cebulę, kolendrę drobno posiekać, wymieszać, doprawić oliwą i tabasco do smaku.