Zapiekankę z makaronem penne z szynką parmeńską i mozzarellą
W tym tygodniu szef kuchni restauracji „Stylowa” poleca pyszną i sycącą zapiekankę. Makaron penne jest wykorzystywany głównie w kuchni włoskiej. Podaje się go najczęściej z owocami morza lub pesto. Szef kuchni proponuje zapiekankę z szynką parmeńską. Jest to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością. Szynka parmeńska ma wyrafinowany, słodki oraz intensywny smak. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. To proste i szybkie danie można z powodzeniem zaserwować na rodzinny obiad.
Zapiekanka z makaronem penne z szynką parmeńską i mozzarellą (dla czterech osób)
Składniki:
- 400 g suchego makaronu penne
- 100 g szynki parmeńskiej
- 250 g sera mozzarella
- 1 duża cebula
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 200 g śmietany 36%
- 2 jaja
- 250 g brokułów
- 50 g sera parmezan
- pieprz, sól
Przygotowanie: Szynkę parmeńską pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć razem z szynką na niewielkiej ilości oliwy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuły podzielić na różyczki i gotować przez trzy minuty w osolonej wodzie. Do miski wlać śmietankę, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać widelcem. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ser mozzarella w kostkę. Ugotowany makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać śmietanką z jajami, dodać podsmażoną szynkę parmeńską, cebulę, pomidorki, brokuły i mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wierzch zapiekanki. Piec 15-20 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w 180 st. C.