Czarne spaghetti z krewetkami
W tym tygodniu szef kuchni poleca wyjątkowe danie kuchni śródziemnomorskiej. Kolor makaronu uzyskuje się poprzez barwienie go atramentem z kałamarnicy. Uzupełnieniem dania są krewetki przyrządzone z papryczką chili i czosnkiem. Jeśli krewetki są całe, to ich rozmiar określa się liczbą sztuk na kilogram. 16/20 oznacza, że w kilogramie mieści się 16-20 krewetek w skorupkach. Mniejsza liczba sugeruje ich większy rozmiar. Kupując takie krewetki, mamy pewność, że są świeże.
Składniki:
- 400 g czarnego spaghetti
- 500 g surowych krewetek 16/20
- 1 mała papryczka chili
- 8 ząbków czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie: Krewetki obrać z pancerzy i zamarynować w oliwie, czosnku i chili. Następnie pozostawić je w marynacie przez ok. dwie godziny. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć krewetki z każdej strony ok. 10-14 sekund. Dodać posiekany czosnek i chili, przesmażyć ok. 10 sekund. Całość zalać białym winem. Chwilę poddusić. Dodać makaron, pokrojone w ćwiartki pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i wyłożyć na ogrzane talerze.