Halibut teriyaki z warzywnymi sajgonkami

halibut

Propozycją szefa kuchni restauracji „Stylowa” w tym tygodniu jest danie wegetariańskie. Jego głównym składnikiem jest halibut. Ta ryba morska z rodziny flądrowatych jest ceniona ze względu na bardzo bogate wartości odżywcze. Dodatkiem do dość tłustej ryby są lekkie sajgonki z warzywami. Do ich wykonania wykorzystuje się papier ryżowy, który robiony jest z masy otrzymanej z rozmoczonych ziaren ryżowych rozprowadzonej na tkaninie umieszczonej nad zbiornikiem z parującą wodą.  Dopełnieniem walorów dania jest sos teriyaki, charakteryzujący się bardzo intensywnym smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 200 g fileta halibuta
  • 50 g marchewki
  • 25 g selera
  • 25 g pora
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g papryki żółtej
  • 10 g świeżego imbiru
  • 20 g kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 3 arkusze papieru ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie: Rybę ułożyć na pergaminie, lekko posolić i skropić sosem teriyaki. Piekarnik rozgrzać do 180˚C i piec 10-15 min. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paski, przesmażyć na patelni. Dodać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Warzywa ostudzić i zawinąć w papier ryżowy, chwilę moczony w wodzie, formując rulony. Zwinięte sajgonki podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju.

REKLAMA

REKLAMA