Halibut teriyaki z warzywnymi sajgonkami
Propozycją szefa kuchni restauracji „Stylowa” w tym tygodniu jest danie wegetariańskie. Jego głównym składnikiem jest halibut. Ta ryba morska z rodziny flądrowatych jest ceniona ze względu na bardzo bogate wartości odżywcze. Dodatkiem do dość tłustej ryby są lekkie sajgonki z warzywami. Do ich wykonania wykorzystuje się papier ryżowy, który robiony jest z masy otrzymanej z rozmoczonych ziaren ryżowych rozprowadzonej na tkaninie umieszczonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Dopełnieniem walorów dania jest sos teriyaki, charakteryzujący się bardzo intensywnym smakiem i aromatem.
Składniki:
- 200 g fileta halibuta
- 50 g marchewki
- 25 g selera
- 25 g pora
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g papryki żółtej
- 10 g świeżego imbiru
- 20 g kiełków fasoli mung
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 3 arkusze papieru ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie: Rybę ułożyć na pergaminie, lekko posolić i skropić sosem teriyaki. Piekarnik rozgrzać do 180˚C i piec 10-15 min. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paski, przesmażyć na patelni. Dodać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Warzywa ostudzić i zawinąć w papier ryżowy, chwilę moczony w wodzie, formując rulony. Zwinięte sajgonki podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju.