Bakłażanowe roladki z musem serowym
W tym tygodniu szef kuchni proponuje danie wegetariańskie przygotowane z bakłażana nadzianego musem serowym i suszonymi pomidorami. Zapewne mało kto wie, że prawidłowa botaniczna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Roślina ta pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Połączenie serka śmietankowego z kaparami i suszonymi pomidorami daje ciekawą kompozycję smakową. Danie nadaje się do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można nim poczęstować na przykład niespodziewanych gości.
BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z MUSEM SEROWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 4 małe bakłażany
- łyżka stołowa kaparów
- 100 g suszonych pomidorów
- 400 g serka śmietankowego
- 2 żółtka
- gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w podłużne, cienkie plastry. Pomidory i kapary drobno posiekać i połączyć z serkiem, żółtkami i posiekanym rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowany mus rozsmarować na plastrach bakłażanów. Zwinąć w roladki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką i ułożyć zrolowane bakłażany. Zapiekać ok. 15 min. w temp. 200 st.C. Serwować na ciepło lub zimno.