Bakłażanowe roladki z musem serowym

roladki2

W tym tygodniu szef kuchni proponuje danie wegetariańskie przygotowane z bakłażana nadzianego musem serowym i suszonymi pomidorami. Zapewne mało kto wie, że prawidłowa botaniczna nazwa bakłażana to psianka podłużna. Roślina ta pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Połączenie serka śmietankowego z kaparami i suszonymi pomidorami daje ciekawą kompozycję smakową. Danie nadaje się do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można nim poczęstować na przykład niespodziewanych gości.

BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z MUSEM SEROWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 4 małe bakłażany
  • łyżka stołowa kaparów
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Bakłażany pokroić w podłużne, cienkie plastry. Pomidory i kapary drobno posiekać i połączyć z serkiem, żółtkami i posiekanym rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowany mus rozsmarować na plastrach bakłażanów. Zwinąć w roladki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwką i ułożyć zrolowane bakłażany. Zapiekać ok. 15 min. w temp. 200 st.C. Serwować na ciepło lub zimno.

REKLAMA

REKLAMA