Kokosowa wiosna

Olej kokosowy popularnością w USA i Europie cieszy się dopiero od kilku lat, ale w rejonach, w których rosną palmy, jego magiczne właściwości znane są od wieków. Obecnie uważa się go powszechnie za najzdrowszy olej na ziemi, chociaż jego skład to aż w 90 procentach nasycone kwasy tłuszczowe. Czym jeszcze zaskakuje?

kokorokokokokokos

Olej kokosowy otrzymuje się przez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu kokosów. Składa się on głównie z trójglicerydów średniołańcuchowych, które należą co prawda do kwasów nasyconych, ale metabolizowane są (jako jedyne) inaczej niż tego typu tłuszcze – nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii i spalania kalorii, a zatem zapobiegają nadwadze. Paradoksalnie olej ten okazuje się więc idealnym środkiem na odchudzanie. Tym bardziej, że dość szybko i na długo zaspokaja głód, a tym samym zapobiega jedzeniu zbyt dużych posiłków i podjadaniu. Badania dowiodły, że zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów tym właśnie olejem przyczynia się do spadku wagi o ok. pół kilograma tygodniowo. Równocześnie maleje też ryzyko chorób związanych z otyłością brzuszną, tj. np. cukrzycy czy nadciśnienia. Ponadto olej ten przyczynia się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu przy jednoczesnym obniżaniu złego – spada więc również prawdopodobieństwo zapadalności na miażdżycę i choroby serca.

Naturalne pobudzenie
Ponieważ trójglicerydy oleju kokosowego stają się od razu łatwo przyswajalną energią, polecane są sportowcom, szczególnie tym uprawiającym dyscypliny wytrzymałościowe i ukierunkowane na budowanie masy mięśniowej. Ale nie tylko. Okazały się skuteczne również w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu (Parkinson, Alzheimer) – mają wpływ na stężenie ciał ketonowych, a te stają się alternatywnym źródłem energii, kiedy zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy są upośledzone.

W efekcie czego poprawiają się funkcje poznawcze chorych. Medycyna tradycyjna sięga po olej kokosowy przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i cukrzycy. Przypuszcza się ponadto (trwają badania), że potrafi on zwalczyć gronkowca złocistego oraz wiele wirusów, m.in. opryszczki, odry, grypy, a nawet HIV. Medycyna naturalna wykorzystuje ten olej do leczenia trądziku, zmian skórnych, łysienia, oparzeń, kaszlu, gorączki, osłabienia, chorób układu trawienia, kamieni nerkowych, bolesnych i nieregularnych miesiączek, bólów zębów, osteoporozy, astmy oraz nie- doborów witamin i anemii. Olej kokosowy zawiera spore ilości witamin B2 i B6, a także C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu i cynku, a dzięki obecności tłuszczów znacznie poprawia ich wchłanianie.

Jak mleko matki
Olej kokosowy jest niezwykle bogaty w kwas laurynowy (stanowi on ok. 40-50 proc. składu), który naturalnie występuje jeszcze tylko w mleku matki. Kwas ten odpowiada za odporność organizmu, ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwiru- sowe i przeciwgrzybiczne. Jest swego rodzaju naturalnym antybiotykiem, ale inaczej niż antybiotyki atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie, nie niszcząc tych dobroczynnych.

Podobne działanie ma też inny składnik oleju – kwas kaprylowy. Właściwości antybakteryjne i antywirusowe sprawiają, że nadaje się on również do stosowania zewnętrznego, w tym do zwalczania wysypek, drobnych skaleczeń czy bólu po ukąszeniu owada. Kwas kaprylowy niszczy ponadto szczepy bakterii i drożdżaków odpowiedzialnych za próchnicę, i neutralizuje fermentację oraz procesy gnicia, przez co znacząco poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej. Olej kokosowy wpływa też korzystnie na kondycję dziąseł, pochłania zapachy, dzięki czemu zapewnia świeży oddech, oraz zawiera związki wybielające zęby. Na jego bazie można przyrządzić domową pastę do zębów – w jej składzie powinny się znaleźć: soda oczyszczona, sproszkowane skorupki jaj, ksylitol i olejek eteryczny, np. miętowy.

  • Kosmetyk idealny
    Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego głęboko odżywiają skórę, nawilżają ją i wygładzają. Z kolei antyoksydanty spowalniają procesy starzenia i ujędrniają ją. Olej ten sprawdza się zatem doskonale w roli kremu, tym bardziej, że dodatkowo wykazuje identyczne działanie co filtr SPF 10. Łagodzi po oparzeniach słonecznych, świetnie nadaje się do demakijażu, a poza tym przenika w głąb trzonu włosa, naprawiając go od środka – w ten sam sposób poprawia również kondycję rzęs. Olej kokosowy może być też świetnym kosmetykiem do pielęgnacji niemowląt. Jako bezpieczny, delikatny krem ochronny i nawilżający, środek do kąpieli albo łagodzący środek na odparzenia.
  • Olej kokosowy w kuchni
    Zwróćmy uwagę na opis na opakowaniu. Kupujmy TYLKO olej NIERAFINOWANY, tłoczony na zimno (rafinowany traci na wartości oraz smaku). Będzie miał wówczas stałą konsystencję, biały kolor i intensywny kokosowy zapach. Można go stosować do smarowania pieczywa, smażenia w wysokich temperaturach, jako składnik ciast, czekolady, dressingów, sosów sałatkowych czy koktajli owocowych. Olej ten się nie pali i właściwie nie jełczeje, a jego aromat nadaje potrawom orientalny charakter.

REKLAMA

REKLAMA