Gołąbki faszerowane baraniną

Gołąbki to danie, które kojarzy się z nadzieniem z mięsa mielonego wieprzowego z ryżem, podawane w sosie pomidorowym. Na Kresach Wschodnich znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Robione są tylko z farszem z kaszy gryczanej. Nadzienie zawijane jest w liście białej kapusty, która kiszona jest w całości. Szef kuchni poleca gołąbki mniej tradycyjne. Zamiast mięsa wieprzowego proponuje baraninę, a sos pomidorowy radzi zastąpić śmietanowo-grzybowym, wykonanym na bazie borowików. Danie oryginalne i z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie.

Gołąbki faszerowane baraniną i kaszą gryczaną w sosie śmietanowo-grzybowym

gołabki

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 300 g baraniny bez kości
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajo
  • 1 czerstwa biała bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 250 g świeżych borowików
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 mała cebula
  • liść laurowy
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić w maszynce na gładką masę. Cebulę pokroić w pióra, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy, przestudzić. Do zmielonego mięsa dodać kaszę gryczaną, cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, jajo, przyprawy i wyrobić na pulchną masę. Kapustę zalać wodą i gotować przez 3-5 min, odcedzić, ostudzić. Liście ostrożnie oddzielić. Na środek każdego liścia nakładać nadzienie i zwinąć ciasno w rulonik. Gołąbki ułożyć ciasno w płaskim rondlu wyłożonym liśćmi kapusty . Zalać ¼ litra wrzącej, osolonej wody, na wierzch położyć liście i przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego do temp. 160˚C piekarnika i piec około godziny.

Sos: Grzyby pokroić w paski, cebulę w kostkę. Podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy. Dodać śmietanę, liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, gdy sos zgęstnieje. Gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem.

REKLAMA

REKLAMA