Zabiegali o gimnazjalistów
Do 22 maja gimnazjaliści mają jeszcze czas na podjęcie decyzji o wyborze dalszej drogi kształcenia. Ekonomista, technik hotelarstwa, kelner, a może… stewardessa? Otwocki „Ekonomik” kusi coraz ciekawszą ofertą kształcenia, o czym przyszli uczniowie mogli przekonać się podczas dnia otwartego.

Kiedy szkolne mury stoją dla potencjalnym uczniów otworem, starsze koleżanki i koledzy przygotowują z myślą o nich ciekawe programy artystyczne. Tak też było podczas dnia otwartego w „Ekonomiku”. Młodzież zaprezentowała m.in. pokaz samoobrony i musztry paradnej. Goście mogli też zwiedzić szkołę od kuchni. W salach lekcyjnych odbywały się prezentacje tematyczne i warsztaty: pokaz eksperymentów chemicznych, łamigłówki matematyczne, prezentacja działań wolontariatu, warsztaty i konkursy ekonomiczne, wystawa sztuki cukierniczej, prezentacja klas mundurowych, degustacja kawy i herbaty z całego świata. W trakcie zwiedzania „Ekonomika” można było również zjeść wojskową grochówkę przygotowaną przez uczniów. Szkołę odwiedziło wielu gimnazjalistów i ich rodziców. Zainteresowanie było tym razem większe niż w ubiegłym roku z uwagi na nową ofertą edukacyjną (szczegóły w ramce).
Kierunki kształcenia
Technikum:

- technik ekonomista,
- technik ekonomista – innowacja pedagogiczna: klasa wojskowo-policyjna,
- technik hotelarstwa – innowacja pedagogiczna: klasa personelu pokładowego,
- technik żywienia i usług gastronomicznych – innowacja pedagogiczna: promotor zdrowia i urody,
- technik żywienia i usług gastronomicznych – innowacja pedagogiczna: klasa wojskowa – służba żywnościowa w logistyce wojskowej,
- kelner,
- technik technologii żywności.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa:
- kucharz.