Jedz owsiankę na zdrowie

Jeszcze do niedawna nie cieszyła się popularnością – była raczej koszmarnym wspomnieniem z dzieciństwa lub częścią uciążliwej diety. Na szczęście dziś, kiedy nasza wiedza o odżywianiu i świadomość potrzeb organizmu wzrasta, owsianka zjednuje sobie coraz więcej zwolenników.

owsianka

Owies uprawiano już w epoce brązu, tj. ok. 1800-1700 roku p.n.e., od samego początku uważając go za niezwykle pożywny i wartościowy. Obecnie owsianka zajmuje trzecie miejsce (za jagodami acai i czosnkiem) w rankingu najzdrowszych pokarmów świata. Kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, ma wiele cennych właściwości, w tym także leczniczych, oraz wyjątkowy skład, który wyróżnia ją wśród innych zbóż. Zawiera m.in. najwięcej białka, błonnika i zdrowego tłuszczu.

Nie tylko dla dzieci
Owsianka to prawdziwe bogactwo witamin B1 i B6, które zapobiegają anemii, przemęczeniu oraz nerwowości, a poprawiają pamięć, procesy myślowe i koncentrację. Wi- tamina B1 wpływa również na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz procesy regeneracyjne w organizmie. Udowodniono, że u dzieci regularnie jedzących płatki owsiane ryzyko otyłości jest o połowę mniejsze. Ponadto karmienie niemowląt owsianką obniża o 64 procent ryzyko chorób układu oddechowego, w tym i astmy. Równie ważne dla prawidłowego rozwoju są też: selen, magnez, żelazo i kwas foliowy. Wszystkie te składniki czynią z owsianki idealne, dodające energii (także umysłowej), zbilansowane śniadanie.

Zjadana z mlekiem dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ziarno owsa jest zresztą najbogatszym w białko zbożem. Z tego względu jest bardzo cenionym pokarmem wśród sportowców i ludzi prowadzących aktywny tryb życia.

Wielozadaniowy błonnik
Również pod względem zawartości błonnika owies przoduje wśród innych zbóż. Jego ziarno aż w 1/3 składa się z błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, do tego w idealnych pro- porcjach. To dzięki niemu regularne jedzenie owsianki obniża poziom „złego” cholesterolu o ok. 23 procent. Poza tym zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny to głównie beta-glukan, który tworzy coś w rodzaju ochronnego opatrunku w przewodzie pokarmowym (ścianki stają się odporne na działanie enzymów trawiennych) i ma właściwości prebiotyczne. Bakterie częściowo ów beta-gluken rozkładają, tworząc kwasy organiczne istotne dla funkcjonowania jelita grubego i układu immunologicznego. Błonnik rozpuszcza-lny zwiększa ponadto wydalanie toksyn. Nierozpuszczalny z kolei poprawia pracę jelit, zapobiega nadkwasocie i zgadze oraz daje na długo uczucie sytości.

Bariera ochronna
Owies zawiera najwięcej tłuszczu – w porównaniu z innymi zbożami ma ich aż o 7 procent więcej. Jest to bardzo cenny tłuszcz nienasycony, którego obecność w organizmie zapobiega powstawaniu zakrzepów, co ma zasadniczą rolę w profilaktyce miażdżycy. Działając wspólnie z witaminą E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, co nie tylko spowalnia procesy starzenia, ale przede wszystkim zapobiega procesom nowotworowym.

Podobnie oddziałuje kwas oleinowy znajdujący się w produktach owsianych. O owsiance mówi się zresztą, że funkcjonuje jak nutrikosmetyk: dba o nawilżenie skóry, łagodzi podrażnienia, zwłaszcza alergiczne, poprawia jej wygląd. Niedawno wykryto w owsie kolejne antyoksydacyjne substancje o unikalnych właściwościach – awentramidy, pochodne kwasu cynamonowego. Przypisuje się im tzw. kardioprotekcję, czyli profilaktykę chorób serca. Poza tym specjalizują się w wyłapywaniu reaktywnego tlenu, który uszkadza komórki. Owsianka wpływa równie korzystnie na układ pokarmowy – przypuszcza się, że jej regularne jedzenie może zapobiegać nowotworom jelita grubego.

Uwaga na indeks glikemiczny! Najmniejszy (ale też niemały) indeks glikemiczny mają suche płatki, po ich ugotowaniu oraz każdej innej formie przetworzenia IG wzrasta (a zatem tzw. błyskawiczne płatki owsiane też będą miały wysoki IG). Aby go obniżyć, warto łączyć owsiankę z chudym białkiem (np. jogurtem). Lepiej ich też nie gotować, tylko zalać przegotowaną ciepłą wodą lub mlekiem. Zaleca się jedzenie owsianki z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, orzechów) i owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek), by wzbogacić danie o flawonoidy i karotenoidy, które wzmocnią działanie jego cennych składników.

REKLAMA

REKLAMA