Medaliony z polędwicy wołowej

polędwica

W tym tygodniu szefkuchni poleca danie główne, które można przygotować zarówno w domu, jak i na świeżym powietrzu. Tym bardziej, że rozpoczyna się sezon grillowy, a to dobry czas na spędzenie popołudnia wraz z rodziną lub przyjaciółmi w plenerze. Swoich gości można zaskoczyć daniem polecanym przez szefa kuchni. Wybierając to danie na piknik, należy pamiętać, aby polędwicę wcześniej zamarynować. Mięso w marynacie powinno spędzić 12 godzin.

MEDALIONY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 50 g bakłażana
  • 50 g cukinii
  • 50 g papryki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Polędwicę pokroić w plastry, dodać posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do lodówki na 12 godzin. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w grube plastry. Dodać posiekany czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz i polać oliwą z oliwek. Tak zamarynowane warzywa odstawić na 30 minut. Obrane ziemniaki otoczyć w oliwie, dodać sól i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wcześniej zamarynowane medaliony z polędwicy smażyć na patelni grillowej. Tak samo postąpić z warzywami. Podawać z sosem pieprzowym.

REKLAMA

REKLAMA