Krem z czerwonej papryki

Sycąca zupa krem to kolejna propozycja szefa kuchni restauracji „Stylowa”. Danie to przygotowuje się na bazie papryki, którą trudno się obiera, ale jest na to sposób. Paprykę należy piec w piekarniku do momentu zbrązowienia skóry, a potem zawinąć ją w folię i zostawić na kilka minut. Taki zabieg spowoduje, że warzywo sparzy się pod wpływem temperatury. Po takim zabiegu z łatwością można obrać paprykę potrzebną do zupy. Dodatkiem uzupełniającym danie jest serek mascarpone, do produkcji którego wykorzystuje się śmietankę z mleka krowiego. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.

zupa

KREM Z CZERWONEJ PAPRYKI Z SERKIEM MASCARPONE

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • serek mascarpone
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Paprykę w całości ułożyć na blasze i piec w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu zbrązowienia skóry. Po wyjęciu jeszcze gorącą zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i pozostawić na ok. 10 min. Następnie obrać dokładnie ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w pióra, czosnek w plastry i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy. Dodać paprykę. Zalać gorącym bulionem i gotować jeszcze ok. 15 min. Całość zmiksować na gładką masę, doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę serwować z łyżką serka mascarpone na środku każdej porcji.

REKLAMA

REKLAMA