HALIBUT W PISTACJACH
Szef kuchni w tym tygodniu poleca danie inspirowane kuchnią azjatycką. Do ryby proponuje po-dać czerwony ryż oraz kapustę pak choi. Ryż ma wiele odmian, z których najbardziej znane są biała i brązowa. Jednak do tego dania poleca ryż czerwony, który jest twardszy od tradycyjnego, przez co trzeba go dłużej gotować. Jest natomiast sypki i mniej kleisty. Z kolei kapusta pak choi często utożsamiana jest ze znaną w Polsce kapustą pekińską. Prawdziwa kapusta chińska ma grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście niż kapusta pekińska. Nie wytwarza główek, a jedynie rozety liściowe, które spożywa się w całości. Pak choi ma też charakterystyczny gorzki smak.
HALIBUT W PISTACJACH Z CZERWONYM RYŻEM I PAK CHOI
Składniki:
- 800 g fileta z halibuta
- 100 g pistacji
- 50 g czerwonego ryżu
- 500 g kapusty pak choi
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 50 g masła
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do pieczenia
Przygotowanie: Halibuta oprószyć solą i pieprzem do smaku. Pistacje drobno posiekać i gęsto posypać po wierzchu każdy kawałek ryby. Filety ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku przez ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Kapustę pak choi podzielić na cztery części. W gotującej wodzie zanurzyć kapustę na 30 sekund, odcedzić, a następnie szybko wystudzić w misce wypełnionej kostkami lodu. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać blanszowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć ok. 1 min. Czerwony ryż, w odróżnieniu od innych gatunków, gotować w osolonej wodzie w proporcji jendna porcja ryżu do 1,5 objętości wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 min do wchłonięcia wody i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.