HALIBUT W PISTACJACH

Szef kuchni w tym tygodniu poleca danie inspirowane kuchnią azjatycką. Do ryby proponuje po-dać czerwony ryż oraz kapustę pak choi. Ryż ma wiele odmian, z których najbardziej znane są biała i brązowa. Jednak do tego dania poleca ryż czerwony, który jest twardszy od tradycyjnego, przez co trzeba go dłużej gotować. Jest natomiast sypki i mniej kleisty. Z kolei kapusta pak choi często utożsamiana jest ze znaną w Polsce kapustą pekińską. Prawdziwa kapusta chińska ma grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście niż kapusta pekińska. Nie wytwarza główek, a jedynie rozety liściowe, które spożywa się w całości. Pak choi ma też charakterystyczny gorzki smak.

halibut

HALIBUT W PISTACJACH Z CZERWONYM RYŻEM I PAK CHOI

Składniki:

  • 800 g fileta z halibuta
  • 100 g pistacji
  • 50 g czerwonego ryżu
  • 500 g kapusty pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do pieczenia

Przygotowanie: Halibuta oprószyć solą i pieprzem do smaku. Pistacje drobno posiekać i gęsto posypać po wierzchu każdy kawałek ryby. Filety ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku przez ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Kapustę pak choi podzielić na cztery części. W gotującej wodzie zanurzyć kapustę na 30 sekund, odcedzić, a następnie szybko wystudzić w misce wypełnionej kostkami lodu. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać blanszowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć ok. 1 min. Czerwony ryż, w odróżnieniu od innych gatunków, gotować w osolonej wodzie w proporcji jendna porcja ryżu do 1,5 objętości wody. Gotować pod przykryciem ok. 30 min do wchłonięcia wody i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

One thought on “HALIBUT W PISTACJACH

  • 18 sierpnia 2021 o 01:28
    Permalink

    Łosoś, okoń morski, halibut. Na czyją to kieszeń.
    A może tak.
    1 kg plotek, szprotek, makreli, czy śledzi.
    Czyli jakiś tańszych rybek.
    Oczyścić z łuski, umyć osuszyć, posolić popieprzyć. Można posypać odrobiną ulubionych i odpowiednich ziół. Ja nie lubię, jak zagłuszają smak i zapach ryby. Odłożyć na bok i zrobić ciasto.
    Opakowanie śmietanki podgrzewany i dodajemy około 20 dkg topliwego sera. Mieszamy do rozpuszczenia się sera i lekko studzimy.
    Dodajemy mąkę, tak aby wyszło ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Jeśli po upływie pół godziny ciasto będzie zbyt gęste dodajemy śmietanki.
    Maczamy w cieście. Smażymy na masełku, do zrumienienia się. Najlepsze gorące, lekko chrupiące.
    Do smażenia możemy zastosować smalec, lub jakiś bezwonny olej.
    Zamiast tuszek, możemy oczywiście kupić filety, ale będzie troszkę drożej.
    Dla dzieci wskazane przed smażeniem oczyścić rybki z ości.
    Ryby mrożone po rozmrożeniu dokładnie osuszyć.
    Można użyć matiasów, opłukanych, wymoczonych i osuszonych.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.