Zupa krem ze szparagów
Kolejną propozycją szefa kuchni restauracji „Stylowa” jest niskokaloryczna, ale bardzo sycąca zupa. Danie w sam raz dla osób będących na diecie. Szparagi dzielimy na białe, zielone i fioletowe. Zielone, z których przygotowane jest danie, wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca uzyskują swój kolor. Są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Natomiast białe szparagi rosną pod ziemią. Bez słońca nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości, delikatne i łagodne w smaku. Ostatnią odmianą są szparagi fioletowe, które różnią się tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ należy zebrać je, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na zielono.
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW (dla czterech osób)
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 g masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i główki. W małym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucić główki szparagów i gotować ok. jednej minuty. Szybko schłodzić w wodzie z lodem. W garnku roztopić masło, dodać rozdrobnioną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać rozdrobnione szparagi, zalać bulionem i gotować do miękkości. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodać śmietankę 36% i całość podgrzać. Zupy nie gotujemy! Na talerze rozlać krem i udekorować łyżką kwaśnej śmietany i główkami szparagów.