Błękitny skarb z Ameryki

Eliksir młodości, lek na niezliczoną liczbę chorób, smaczny deser – borówki to owoce niezwykle wszechstronne, nic więc dziwnego, że cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Co ciekawe, ich największe europejskie plantacje znajdują się właśnie w Polsce. Dlaczego nie mielibyśmy zasadzić borówek w naszym ogródku?

borówka

Borówka pochodzi z Ameryki Południowej, ale ponieważ jej uprawa i pielęgnacja okazała się dość łatwa, dziś rośnie już niemal w całej Europie, Australii, Chile, Japonii, Nowej Zelandii i Stanach Zjednoczonych. Ta z Polski eksportowana jest m.in. do Niemiec czy Holandii. Jej krzewy można sadzić w przydomowych ogródkach praktycznie przez cały sezon, lubi tereny wilgotne i mokre. Dołki, w które zamierzamy wsadzić drzewko borówki, wypełniamy mieszanką kwaśnego torfu i ziemi ogrodowej. Wybieramy stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatru. Nie wolno też zapominać o podlewaniu, bo borówka ma dość płytki system korzeniowy i bez deszczu szybko usycha. Jeśli mamy na to warunki, warto zasadzić kilka odmian owocujących w różnym czasie (od maja do września). Pełnię plonów krzewy osiągają po sześciu-siedmiu latach od posadzenia. Pamiętajmy, by nie zbierać owoców od razu. Dopiero po kilku dniach nabiorą właściwego smaku i staną się bardziej wartościowe pod względem zawartości witamin i innych składników.

Lepsze brzydsze
Borówki amerykańskie zawierają dużo witaminy C, a także witaminę A, B1, B2 i PP, żelazo, wapń i fosfor, stąd zalecane są przy anemii (inny składnik – mirtylina wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek), chronicznym zmęczeniu i krwotokach. Za najistotniejsze ich składniki uchodzą jednak karotenoidy, pektyny, kwasy organiczne oraz związki polifenolowe. Mają one silne działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwmiażdżycowe. Poszczególne odmiany różnią się co prawda pod względem aktywności przeciwutleniającej, ale warto wiedzieć, że wzrasta ona wraz ze zmniejszaniem się średnicy owocu (np. gdy schnie), a najwięcej antocyjanów gromadzi się w jego skórce. Zatem im mniejszy i bardziej pomarszczony owoc, tym lepiej. Borówki zresztą – jak wszystkie czerwone i czarne dary natury – lubią być przetwarzane, bo właśnie wówczas zyskują pełnię swoich wartości prozdrowotnych. Ponadto spośród nich właśnie borówka zawiera najwięcej antyutleniaczy.

Siła składników
Antocyjany borówek pochłaniają szkodliwe promienie UV, dlatego jedzenie ich latem w naturalny sposób chroni przed słońcem. Wpływają też korzystnie na naczynia włosowate oczu i regenerację rodopsyny – barwnika siatkówki odpowiadającego za dobre widzenie po zmroku oraz podczas pracy przy komputerze czy prowadzeniu pojazdów. Stosuje się je w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Z kolei ich właściwości bakteriobójcze medycyna ludowa wykorzystywała do walki z tyfusem i bakterią E. coli. Pomagają też przy dolegliwościach wątroby (wg chińskich naukowców skutecznie hamują działanie wirusa zapalenia wątroby typu C), jelit i żołądka, infekcjach przewodu moczowego, problemach trawiennych: suszone i gotowane – przy biegunce, surowe – przy zaparciach. Garbniki zawarte w borówkach uszczelniają zaś błony śluzowe żołądka. Ponadto działają odtruwająco – neutralizują toksyny i sole metali ciężkich. Są stosowane w kuracji pasożytów jelitowych u dzieci – owsików i glist: świeże owoce podaje się cztery razy dziennie w porcjach od pół szklanki do dwóch szklanek, pierwszą na czczo.

Owoce młodości
Zawarte w borówkach jony chromu i glukokininy sprawiają, że nazywane są one roślinną insuliną. Okazały się skuteczne także w zwalczaniu gorą-czki i bólu, działają uspokajająco, zwłaszcza podane w formie naparów, zaś borówkowe syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Ponadto są smacznym eliksirem młodości – pomagają zachować lepszy wygląd skóry, jak również sprawność ruchową, pamięć i zdolności poznawcze. Chronią komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie całego układu nerwowego, a w starszym wieku przyspieszają regenerację komórek nerwowych, a nawet tworzenie się nowych, co być może okaże się z przyszłości pomocne przy walce w demencją i innymi tego typu zaburzeniami.

  • Borówka rakowi wspak
    Owoce borówki amerykańskiej zawierają duże ilości fitoestrogenu – hormonu roślinnego, który blokuje działanie enzymów wpływających na powstawanie nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby. Równie silne właściwości antynowotworowe wykazują także obecne w borówkach: kwas foliowy – pomaga chronić organizm przed rakiem macicy, i kwas egalowy – przeciwdziała rozwojowi m.in. raka płuc, przełyku oraz krtani.

REKLAMA

REKLAMA