Fusilli z sosem bolognese

W tym tygodniu szef kuchni restauracji „Stylowa” poleca danie kuchni włoskiej. Bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie – co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Nie powinno się serwować tego dania ze spaghetti, gdyż jego cienkie nitki mogą dobrze nie utrzymać ciężkiego sosu.  Do bolognese powinno używać się makaron typu tagliatelle lub pappardelle. Szef kuchni proponuje podanie sosu z fusilli, czyli makaronu w formie spirali  z płaskiego kawałka ciasta. Taki makaron wyglądem przypomina świderek i dlatego w Polsce jest nazywany świderkami.

Fusilli z sosem bolognese (dla czterech osób)

bolognese

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 400 g makaronu typu fusilli
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 50 g parmezanu lub sera grana padano
  • sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie: Cebulę posiekać w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oliwie na dużej patelni. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Do garnka przełożyć pomidory, rozdrobnić blenderem, zagotować. Dodać podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i cztery łyżki lub pięć łyżek oliwy z oliwek. Gotować ok. półtorej dodziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym al dente, posypując danie startym parmezanem lub serem grana padano.

REKLAMA

REKLAMA