Kruszynka Józefinka

W Krakowie króluje bajgiel, w Kazimierzu Dolnym – kogut z ciasta drożdżowego, a w Wiązownie – sójka gliniecka. Od października swój sztandarowy przysmak ma także Józefów. Pozostało tylko pytanie o jego nazwę.
Spośród konkursowych propozycji jury wybrało wypiek ze znanej  nie tylko w regionie Józefowa cukierni „Babcia Hela”
Spośród konkursowych propozycji jury wybrało wypiek ze znanej nie tylko w regionie Józefowa cukierni „Babcia Hela”

Do zorganizowanego w maju tego roku przez Miejski Ośrodek Kultury w Józefowie konkursu na słodki przysmak promujący miasto zgłoszonych zostało kilkanaście wypieków z regionalnych cukierni. Wybór był trudny, lecz zwycięzca mógł być tylko jeden. Spośród konkursowych propozycji jury wybrało wypiek ze znanej nie tylko w regionie Józefowa cukierni „Babcia Hela”.
A wybór padł na kruchą babeczkę z wiśniami i niepowtarzalną masą z orzechów laskowych.

Wypiek już wybrany, przyszedł więc czas na jego nazwę. Miejski Ośrodek Kultury w ubiegłym tygodniu ogłosił konkurs, który zakończył się w czwartek, 22 października. Odzew mieszkańców był niespodziewany, bo nadesłano blisko 100 propozycji. Wśród nich królowała jedna – „Józefinka”. Czy tak będzie nazywać się słodka wizytówka Józefowa? Do chwili zamknięcia tego numeru „Linii” (23.10) nie poznaliśmy jeszcze jej oficjalnej nazwy.

Premiera babeczki promującej Józefów odbędzie się w sobotę, 7 listopada w Miejskim Ośrodku Kultury.

REKLAMA

REKLAMA