Tagliatelle z łososiem i szpinakiem
Szef kuchni tym razem przygotował danie wegetariańskie z łososiem. Ryba ta ma wspaniałe, soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Mięso ma kolor od różowego do pomarańczowego, w zależności od odmiany ryby. Szef kuchni proponuje podać łososia z tagliatelle, czyli włoskim makaronem, który posiada wiele typów różniących się grubością i rozmiarem. Tagliatelle można kupić w formie prostej lub zwiniętej oraz w dwóch kolorach – naturalnym lub zielonym. Ten drugi makaron zawdzięcza swój kolor i smak dodaniu do ciasta szpinaku. Zachęcamy do przygotowania łososia polecanego przez pana Piotra na szybki, rodzinny obiad.
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 500 g łososia
- 200 g czarnych oliwek
- 50 g czosnku
- 100 g szpinaku
- 50 ml białego wina
- 200 g pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. Łososia pokroić w kostkę. Czosnek posiekać w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć najpierw rybę, następnie dodać czosnek i oliwki. Wlać białe wino, chwilę gotować, aby płyn się zredukował. Dodać szpinak, makaron, pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć jeszcze przez ok. 2-3 min.