Golonka zapiekana na zasmażanej kapuście
W tym tygodniu szef kuchni restauracji „Stylowa” przygotował danie główne. Kaloryczną bombę, bo tak najczęściej określana jest golonka wieprzowa. Jest to jedna z najbardziej tłustych potraw, przysmak wielu mężczyzn. Dostarcza im wystarczającej ilości energii i jest źródłem niezbędnego budulca mięśni – białka i tłuszczu. To danie ma niepowtarzalny i charakterystyczny smak. Golonka w wydaniu szefa kuchni jest łatwa w przygotowaniu, tylko należy pamiętać o długim czasie marynowania mięsa. Powinno ono poleżeć w marynacie od pięciu do siedmiu dni.
GOLONKA ZAPIEKANA NA ZASMAŻANEJ KAPUŚCIE (dla czterech osób)
SKŁADNIKI:
- 4 małe golonki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1000 g białej kapusty
- 200 g cebuli
- 100g smalcu
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Marynata:
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 łyżki stołowa soli
- 5 litrów wody
Przygotowanie: W dużym naczyniu przygotować marynatę i zanurzyć w niej golonki. Odstawić w chłodne miejsce na pięć-siedem dni. Po tym czasie zapeklowane mięso wyjąć z zalewy i ugotować do miękkości, następnie zapiec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białą kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w pióra, przesmażyć na smalcu, dodać kapustę kiszoną oraz białą. Całość podlać niewielką ilością wody. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę i dodać ją do ugotowanej kapusty. Podawać z pieczonymi ziemniakami.