Golonka zapiekana na zasmażanej kapuście

W tym tygodniu szef kuchni restauracji „Stylowa” przygotował danie główne. Kaloryczną bombę, bo tak najczęściej określana jest golonka wieprzowa. Jest to jedna z najbardziej tłustych potraw, przysmak wielu mężczyzn. Dostarcza im wystarczającej ilości energii i jest źródłem niezbędnego budulca mięśni – białka i tłuszczu. To danie ma niepowtarzalny i charakterystyczny smak. Golonka w wydaniu szefa kuchni jest łatwa w przygotowaniu, tylko należy pamiętać o długim czasie marynowania mięsa. Powinno ono poleżeć w marynacie od pięciu do siedmiu dni.

golonka

GOLONKA ZAPIEKANA NA ZASMAŻANEJ KAPUŚCIE (dla czterech osób)

SKŁADNIKI:

  • 4 małe golonki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1000 g białej kapusty
  • 200 g cebuli
  • 100g smalcu
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

Marynata:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki stołowa soli
  • 5 litrów wody

Przygotowanie: W dużym naczyniu przygotować marynatę i zanurzyć w niej golonki. Odstawić w chłodne miejsce na pięć-siedem dni. Po tym czasie zapeklowane mięso wyjąć z zalewy i ugotować do miękkości, następnie zapiec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białą kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w pióra, przesmażyć na smalcu, dodać kapustę kiszoną oraz białą. Całość podlać niewielką ilością wody. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę i dodać ją do ugotowanej kapusty. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Podobny artykuł

Jaką rynnę wybrać?

Podobny artykuł

Grzejniki jak dekoracje

REKLAMA

REKLAMA