Świąteczny krem ze świeżych borowików
Szef kuchni restauracji „Stylowa” w tym tygodniu przygotował danie, które można podać podczas kolacji wigilijnej. W zależności od regionu i tradycji
rodzinnych na stołach serwuje się barszcz czerwony z uszkami albo zupę grzybową. Tę drugą najczęściej przyrządza się z suszonych grzybów i podaje z makaronem. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej zupy jest przygotowany przez szefa kuchni krem z borowików, które są jednymi z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych. Są one wysoko cenione ze względu na walory smakowe. Atutem proponowanego dania jest szybkość i łatwość jego przygotowania.
Składniki:
- 500 g świeżych borowików
- 2-3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Grzyby pokroić w plastry, cebulę i czosnek – w drobne, cienkie talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć przez ok. 15 min. Następnie dołożyć ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Całość zalać gorącym bulionem, gotować do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie (ok. 30 min). Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Podgrzać ponownie i dodać śmietanę. Ewentualnie doprawić jeszcze raz solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez 1-2 min, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać z grzankami.