Menu made in Józefów

„Józefowskie smaki” to kapitalnie zapowiadająca się akcja, której celem jest stworzenie książki kucharskiej z przepisami naszych mam, babć, ciotek. Co kiedyś jedli nasi bliscy i co warto zachować dla potomnych?

Czy wiesz, co jesz

„Pewna pani przed każdym posiłkiem mawiała: zrobimy sobie doskonałe jedzonko…  Zaczynała się krzątać po kuchni i przy stole. Zapowiadała: będzie niespodzianka, ale to będzie coś pysznego! Trochę to potrwa, lecz doskonałość potrzebuje czasu…” – pisała Irena Gumowska w swojej książce „Czy wiesz, co jesz?” wydanej w 1985 roku. Ta autorka licznych poradników kulinarnych, artykułów prasowych i audycji telewizyjnych, jedna z pierwszych w Polsce propagatorek zdrowego żywienia, może być nieoficjalną patronką akcji.

Czy wiecie, że pierwsze książki kucharskie pojawiły się już pod koniec XVIII wieku i pochodziły w większości z Francji? Daleko im było do ideału, nie podawały proporcji, czasu gotowania ani szczegółów dotyczących potrawy. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku pojawiła się w Polsce słynna książka Lucyny Ćwierciakiewiczowej będąca niezastąpionym źródłem kulinarnej wiedzy jeszcze dla naszych babek.

– Idąc tym kulinarnym tropem, proponujemy odtworzenie, odszukanie, odkurzenie domowych archiwów z poplamionymi i pożółkłymi kartkami, ale jakże cennymi, w których tkwią tajemnice kuchni naszych babć, ciotek, mam. Tradycje rodzinnej kuchni to skarb dla pokoleń, wart swej premiery przed szerszym gronem smakoszy. Mamy nadzieję, że znajdziemy także kontynuatorów tych wyjątkowo aromatycznych pasji, zamkniętych między półkami spiżarni, piecyków, patelni i garnków – opowiada Agnieszka Rogalska-Jung z Miejskiego Ośrodka Kultury w Józefowie.

Zachęcamy wszystkich do włączenia się do akcji „Józefowskie smaki”, której finał odbędzie się 5 czerwca podczas imprezy „Sąsiedzkie śniadanie”. MOK czeka na przepisy i smakowe wspomnienia. Treść przepisu oraz, jeżeli to możliwe, zdjęcie gotowej potrawy w wersji elektronicznej należy przysyłać na adres: agnieszka.jung@mokjozefow.pl

Tą drogą można też zadawać pytania, ewentualnie dzwoniąc pod numer 22 789 22 84. Bon appétit!

REKLAMA

REKLAMA