Grill po nowemu na majówkę
Piotr Proch, szef kuchni restauracji „Stylowa”, poleca:
SZASZŁYKI DROBIOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
(dla czterech osób)
Składniki:
- 400 g udźca z indyka
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 małe czerwone cebule
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, natkę, posiekany rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso obtoczyć w marynacie. Odstawić na trzy-cztery godziny. Drewniane patyczki namoczyć w wodzie. Cebule pokroić w grube plastry. Szynkę parmeńską przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w ruloniki. Na patyczki nadziać na przemian mięso, cebulę, ruloniki i pomidorki. Skropić pozostałą marynatą. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec ok. 15 minut, od czasu do czasu obracając.
AROMATYCZNE SZASZŁYKI JAGNIĘCE
(dla czterech osób)
Składniki:
- 1 kg jagnięciny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka kolendry
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Drewniane patyczki namoczyć w wodzie. Mięso zemleć z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać posiekaną kolendrę, musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wyrobić. Formować długie, lekko spłaszczone kotleciki i nabić na patyczki. Piec na mocno rozgrzanym grillu ok. 15-20 min.
ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE
(dla czterech osób)
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- sól do smaku
SOS BBQ:
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Przygotowanie:
Żeberka podzielić na porcje. W garnku zagotować wodę z przyprawami, dodać mięso i gotować do miękkości. Sos: czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy. Dodać przecier pomidorowy i 100 ml wody. Dusić ok. 3-5 min, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i zagotować. Przestudzić. Ugotowane żeberka dokładnie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 godz. Piec na dobrze rozgrzanym grillu ok. 5 min każdą ze stron.