Grill po nowemu na majówkę

stylowa

Piotr Proch, szef kuchni restauracji „Stylowa”, poleca:

SZASZŁYKI DROBIOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

szaszłyki

(dla czterech osób)

Składniki:

  • 400 g udźca z indyka
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 małe czerwone cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę.  Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, natkę, posiekany rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso obtoczyć w marynacie.  Odstawić na trzy-cztery godziny. Drewniane patyczki namoczyć w wodzie. Cebule pokroić w grube plastry. Szynkę parmeńską przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w ruloniki. Na patyczki nadziać na przemian mięso, cebulę, ruloniki i pomidorki. Skropić pozostałą marynatą. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec ok. 15 minut, od czasu do czasu obracając.

AROMATYCZNE SZASZŁYKI JAGNIĘCE

jagniecina

(dla czterech osób)

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Drewniane patyczki namoczyć w wodzie. Mięso zemleć z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać posiekaną kolendrę, musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wyrobić. Formować długie, lekko spłaszczone kotleciki i nabić na patyczki. Piec na mocno rozgrzanym grillu ok. 15-20 min.

ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE

zeberka

(dla czterech osób)

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku

SOS BBQ:

  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:
Żeberka podzielić na porcje. W garnku zagotować wodę z przyprawami, dodać mięso i gotować do miękkości. Sos: czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy. Dodać przecier pomidorowy i 100 ml wody. Dusić ok. 3-5 min, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i zagotować. Przestudzić. Ugotowane żeberka dokładnie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 godz. Piec na dobrze rozgrzanym grillu ok. 5 min każdą ze stron.

Podobny artykuł

Odświeżamy stare ramy

REKLAMA

REKLAMA