Smakołyki znad Świdra

To już ostatni moment, żeby wziąć udział w projekcie „Józefowskie smaki”. Jego efektem ma być książka kucharska z lokalnymi przepisami naszych mam i babć.
Józefów ma już swoje ciastko  – świderbajerkę. Teraz czas na przepisy kulinarne
Józefów ma już swoje ciastko – świderbajerkę. Teraz czas na przepisy kulinarne

– Proponujemy odszukanie lub odtworzenie domowych archiwów, z poplamionymi i pożółkłymi kartkami, ale jakże cennymi, bo zawierającymi tajemnice kuchni naszych babć, cioć i mam. Tradycje kuchni rodzinnej to skarb dla pokoleń, wart premiery przed szerszym gronem smakoszy, a mamy nadzieję, że także kontynuatorów tych wyjątkowo aromatycznych pasji, zamkniętych między półkami spiżarni – opowiada Agnieszka Rogalska Jung z Miejskiego Ośrodka Kultury w Józefowie.

Zachęcamy wszystkich do przyłączenia się do akcji „Józefowskie smaki”. Każdy może zgłosić jeden przepis, który musi mieć nazwę, podane składniki i sposób wykonania. Trzeba udokumentować, że przepis jest wyjątkowy dla danej rodziny i ma związek z Józefowem. Wyłonione przepisy zostaną zaprezentowane 5 czerwca podczas „Sąsiedzkiego śniadania”, które będzie finałem Festiwalu Otwarte Ogrody. Będą one też ogólnie dostępne na festiwalowym blogu www.otwarteogrodyjozefow2016.blogspot.com oraz opublikowane w wydanym na zakończenie „Brulionie z przepisami”.

Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem tel. 22 789 22 84 oraz pisząc e-mail: agnieszka.jung@mokjozefow.pl

Podobny artykuł

Zwycięski szlak

REKLAMA

REKLAMA