Chcą taniej będzie skromniej

Oddala się budowa skweru przy ul. ks. Skorupki. Władze miasta unieważniły przetarg, bo jedyny oferent zaproponował kwotę dwukrotnie większą od tej, jaką miasto było gotowe przeznaczyć na inwestycję.

SYLWIA WYSOCKA

W tym miejscu ma powstać nowy skwer

Według planów to nie będzie zbyt okazała inwestycja. Samorządowcy chcą, aby na skwerze u zbiegu ul. ks. Skorupki i ul. Granicznej pojawiły się ławki, kosze, huśtawka dla dzieci oraz została uporządkowana roślinność. – Ma być przede wszystkim estetycznie i perspektywicznie, bo zakładamy, że w przyszłości miejsce dodatkowo uzyska artystyczną formę przestrzenną – słyszymy w józefowskim urzędzie. Na budowę skweru rada miasta przeznaczyła w tegorocznym budżecie 185 tys. zł.

Niestety do przetargu ogłoszonego na początku czerwca przystąpiła tylko jedna firma, która wyceniła swoją pracę przy budowie skweru na ponad 300 tys. zł. Wobec tak dużej różnicy – tuż przed otwarciem ofert poinformowano, że miasto chce wydać na budowę ponad 166 tys. zł – zdecydowano o unieważnieniu postępowania. W uzasadnieniu czytamy: „Po analizie możliwości finansowych zamawiający stwierdził, że aktualnie ma możliwości zwiększenia kwoty pierwotnie przeznaczonej na realizację zamówienia.”

Informację tę potwierdza skarbnik Józefowa Halina Siwek: – Nie otrzymałam żadnego wniosku o przesunięcie środków na budowę skweru. Jednak, jak dodaje, nie wszystko jest jeszcze stracone. – Najprawdopodobniej przetarg po modyfikacji, która być może wpłynie na obniżenie kosztów, zostanie ogłoszony jeszcze raz. Niewykluczone, że za drugim razem uda się nam wyłonić wykonawcę – mówi skarbnik Józefowa.

Tak miał wyglądać skwer
/fragment opisu z projektu budowlano-wykonawczego/

  • Aby uatrakcyjnić rzeźbę terenu i dodać jej trzeci wymiar, zaprojektowano wyniesioną ponad teren powierzchnię trawnika. Ograniczono ją ciągiem stopni blokowych oraz pasem chodnika. W przestrzeni skweru znalazło się też miejsce dla podwójnej huśtawki ustawionej na bezpiecznej nawierzchni. Wzdłuż chodnika zaplanowano kosze oraz ławki, które zwrócono w stronę szpaleru krzewów osłaniających plac od ul. Skorupki. Na ich tle w przyszłości zamierzono ustawienie artystycznej formy przestrzennej. Do wykreowania przestrzeni wnętrza zaplanowano nasadzenia o wielopiętrowej strukturze. Urozmaicono także zestaw drzew wewnątrz skweru oraz zaprojektowano krzewy osłaniające betonowe ogrodzenie na granicy z posesjami sąsiednimi. Jako najniższe piętro szaty roślinnej wprowadzono niskie krzewy okrywowe oraz rabaty skomponowane z bylin i roślin cebulowych. Do obsadzenia stref krawędziowych wzdłuż jezdni istniejących chodników wykorzystano róże Marathon, wskazane do przesadzenia z jednego z terenów zieleni w Józefowie.

REKLAMA

REKLAMA