Sowa i… uczniowie
MISTRZOWSKIE GOTOWANIE W „EKONOMIE”.
Przyszli kucharze z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku szlifowali swoje kulinarne umiejętności pod czujnym okiem wybitnego szefa kuchni Roberta Sowy.
ARTUR KUBAJEK
Kilkudziesięciu młodych adeptów sztuki kulinarnej z klas II i III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych pracowało nad przygotowaniem przekąsek, dań głównych oraz deserów. Mogli ich skosztować skosztować zarówno uczniowie, jak i nauczyciele szkoły. Młodzi kucharze przygotowali m.in. humus z prażonymi orzechami nerkowca z oliwą
i świeżo siekaną kolendrą, pieczone piersi kaczki podane z sosem na bazie skarmelizowanych śliwek z masłem, śliwowicą, kardamonem i rozmarynem oraz deser bezowy z kremem uzupełniony truskawkami i jagodami.
– Ważne jest, aby doświadczeni kucharze przekazywali młodym ludziom wiedzę i doświadczenie poprzez pokazanie odpowiednich technik, łączenia smaków – podkreśla w rozmowie z „Linią” Robert Sowa. Warsztaty odbyły się w ramach projektu organizowanego przez kulinarnego mistrza we współpracy z firmą Prymat. Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w warsztatach oraz książkę „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem kulinarnego mistrza.
Powalczy o tytuł
Oprócz warsztatów w „Ekonomiku” odbyły się także szkolne eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. W kulinarnych zmaganiach najlepiej zaprezentowała się drugoklasistka Magdalena Obara. Zwyciężczyni będzie reprezentować szkołę w finale 10. edycji konkursu, który odbędzie się w marcu 2018 roku w Warszawie podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018.
– „Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, dzięki któremu od lat wyłaniamy prawdziwe kulinarne „perełki” spośród uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy do 23. roku życia – mówi Robert Sowa. – Oprócz corocznej dawki emocji i eksplozji smaków podczas tej wyjątkowej 10. edycji planujemy mnóstwo atrakcji i niespodzianek – zapowiada mistrz kulinarny.