Maserak jadł jej…

…comber jagnięcy. I nie z ręki. Były talerzyki i cała elegancka oprawa, nadająca konkursowi „Kulinarny Talent 2018” odpowiedni prestiż. Wśród 12 uczestników była Magdalena Obara z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku.

UCZENNICA „EKONOMIKA” GOTOWAŁA CELEBRYTOM.

PRZEMEK SKOCZEK

Kulinarny Talent” to autorski konkurs mistrza kuchni Roberta Sowy, który ma na celu wyłonienie spośród bardzo młodych ludzi, do 23. roku życia, prawdziwych i wyjątkowych talentów kulinarnych. W miniony czwartek, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, odbyła się 10. edycja konkursu Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

– Magda uczestniczyła w zajęciach z panem Sową, które odbywały się w naszej szkole kilka miesięcy temu. Mistrz odwiedza takie placówki jak nasza i szuka talentów, które zaprasza do konkursu. Magda zgłosiła się sama, jej umiejętności zostały ocenione wysoko i trafiła do tej finałowej dwunastki – opowiada nauczyciel Dominik Grzybowski, który przygotowywał uczennicę wraz z Ireną Piekarowicz.

Przed uczestnikami mniej więcej jasno określone zadanie: przygotować potrawę z jagnięciny brytyjskiej, używając przypraw Prymat, produktów Bonduell i frytek z batatów Farm Frites. Gotowe dania oceniały dwa składy jurorskie. W profesjonalnym zasiadali szefowie kuchni: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Dawid Łagowski i Kurt Scheller. W celebryckim same sławy: Rafał Maserak, Agnieszka Hyży, Joanna Racewicz, Hanna Lis, Filip Chajzer i Grażyna Wolszczak, a całość prowadził Krzysztof Ibisz.

– Przygotowałam comber jagnięcy z frytkami z batatów, zielonym krasem, ziemią jadalną, groszkiem, chrustem z pora oraz sosem winnym. Wyszło super, jak dla mnie, ale nie znalazłam się na podium. Myślę jednak, że moje danie było najlepsze – relacjonuje ze śmiechem Magdalena Obara, rezolutna 18-latka wyraźnie lubiąca podobne wyzwania. – Ależ tam było emocji, czułam się jak w „MasterChefie”, do którego swoją drogą chętnie bym się zgłosiła. Mieliśmy 20 minut na przygotowanie stanowiska i 40 minut na wykonanie ośmiu porcji dla jurorów! Nawet jeśli na początku czułam duży stres, szybko o nim zapomniałam, bo trzeba było pędzić z pracą.

Magdalena jest uczennicą klasy IIt o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. W przyszłości chciałaby łączyć pracę dietetyka z gotowaniem, a jej największym marzeniem jest oczywiście własna restauracja. Chce też podróżować i poznawać kuchnie świata. Najbliższy cel – znaleźć się w gronie uczniów, którzy pojadą na praktyki do Irlandii. Trzymamy kciuki.

Kontakt

05-400 OTWOCK, ul. Górna 9
tel./fax 22 710 12 10
tel. 22 710 0 999
e-mail: redakcja@linia.com.pl