Będą miejsca na nowe groby

OTWOCK: BUDUJĄ WODOCIĄG PRZY CMENTARZU

Trwa budowa wodociągu przy ul. 3 Maja w Otwocku w sąsiedztwie cmentarza. Inwestycja jest kluczowa z uwagi na udostępnienie nowych miejsc pod pochówek. Winnym przypadku miejsc dla zmarłych wystarczyłoby jeszcze tylko na cztery lata

ALEKSANDRA CZAJKOWSKA

O pilnej potrzebie budowy tego wodociągu mówiło się już w 2017 roku. Dopiero teraz udało się przystąpić do działań, które pozwolą odblokować tereny nekropolii.

– Budowa wodociągu umożliwi zdjęcie strefy ochronnej i udostępnienie nowych miejsc pod pochówek. Jest to kluczowa sprawa nie tylko dla parafii, ale przede wszystkim dla miasta –mówi prezydent Jarosław Margielski.

Koszt inwestycji pokrywa miasto, jest to ok. 70 tys. zł. – Było kilka postępowań, ale nie udało się wyłonić wykonawcy. W końcu, po rozmowach z władzami spółki, Otwockie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji złożyło korzystną ofertę i realizuje tę inwestycję dla miasta – informuje prezydent.

Po wybudowaniu wodociągu jednorodzinny budynek mieszkalny na rogu ulic Narutowicza i 3 Maja będzie można podłączyć do sieci. Pozwoli to zmniejszyć strefę uciążliwości z 150 m do 50 m (obecnie budynek ma własne ujęcie wody, co skutkuje tym, że strefa ochronna wynosi 150 m). Dzięki temu będzie można przeznaczyć ponad 7 tys. m kw. na potrzeby cmentarza, powiększając istniejącą kwaterę (od strony ul. 3 Maja i ul. Narutowicza). Umożliwi to rozbudowę nekropolii na działkach, które są własnością parafii w ramach istniejącego ogrodzonego rejonu cmentarza. Zapewni to miejsca pochówku dla mieszkańców na kolejnych 14 lat.

Otwocki cmentarz ma 15 ha powierzchni. W ostatnich latach odbywa się tam ok. 200-220 pogrzebów rocznie i ta liczba stale rośnie. Ma na to wpływ fakt, że jest to cmentarz nie tylko parafialny, lecz także komunalny. Oznacza to, że chowane są tam wszystkie osoby różnych wyznań, które zmarły w Otwocku i w powiecie.

Kolejnym krokiem zapewniającym miejsce do pochówku na cmentarzu jest zmiana miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Chodzi o zmniejszenie udziału powierzchni biologicznie czynnej dla całego cmentarza (obecnie wynosi min. 50 proc.) i zmniejszenie pasa zieleni izolacyjnej od ul. Narutowicza do 20 m na całej długości (obecnie jest to 50 m). Umożliwi to przeznaczenie ponad 5,5 tys. m kw. powierzchni pod pochówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.