Jak pielęgnować usta zimą?

O ochronie ust w okresie jesienno-zimowym przypominamy sobie zwykle najpóźniej. Tymczasem pokrywająca je warstwa naskórka jest wyjątkowo cienka i w dodatku nie ma gruczołów łojowych, a więc szybko traci wilgoć. W efekcie wargi są szczególnie podatne na niekorzystne działanie wiatru, niskich temperatur czy ogrzewania.

AGATA LEGAN

jak dbać zimą o usta

Jesienią i zimą usta są narażone na wysuszenie, pękanie, powstawanie zajadów, pierzchnięcie czy łuszczenie. Dzieje się tak nie tylko ze względu na oddziaływanie chłodu i wiatru, lecz także przez typowy spadek odporności oraz częste wahania temperatury, bo przebywamy zarówno na zewnątrz, jak i w ogrzewanych pomieszczeniach. Ponadto przez lata wyrabiamy sobie wiele szkodliwych nawyków, takich jak np. oblizywanie suchych ust czy skubanie łuszczącej się skórki.

Kolejnym błędem jest picie zbyt małych ilości wody mineralnej. Tymczasem niegazowana, średnio- lub wysokozmineralizowana woda pomaga zachować elastyczność skóry i zapobiega jej wysuszeniu, bo nawilża organizm od wewnątrz. Zalecane minimum to ok. dwóch litrów dziennie. Warto również sięgać po świeże warzywa i owoce, które są zasobne w wodę. Jedzmy zatem jak najwięcej pomarańczy, kiwi, winogron, pomidorów i ogórków, tym bardziej że nie jesteśmy już ograniczeni sezonowością tych produktów.

Trzeba zadbać o odpowiedni poziom witamin z grupy B, jedząc pełnoziarniste produkty, ryby i warzywa strączkowe. Ważna jest też witamina E, która działa zbawiennie na kondycję skóry. Znajdziemy ją m.in. w tłuszczu ryb i olejach, np. słonecznikowym, rzepakowym czy z pestek winogron, a także pestkach słonecznika, ziarnach, orzechach, np. laskowych, włoskich i migdałach. Także witaminy C i A wspierają regenerację naskórka na ustach – pierwsza stymuluje produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność tkanek, a druga mobilizuje procesy naprawcze.

W aptekach można kupić witaminowe kapsułki do wcierania w wargi, również profilaktycznie. Można jednak zastosować produkty, które mamy pod ręką – przede wszystkim oliwę i miód. Zarówno oliwę z oliwek (ale też olej migdałowy lub kokosowy), jak i naturalny miód można wcierać w usta jak maseczkę nawet trzy lub cztery razy dziennie. W przypadku popękanej skóry warto zrobić z nich kompres i trzymać na wargach przez ok. 10-15 minut. W ten sposób natłuszczamy, nawilżamy i wygładzamy naskórek oraz dostarczamy mu sporej dawki bioaktywnych składników i substancji antybakteryjnych, co zapobiega np. rozwojowi infekcji w miejscach pęknięć.

Odpowiednia jesienno-zimowa pielęgnacja ust powinna opierać się na codziennych nawykach, m.in. regularnym używaniu tłustego kremu lub balsamu ochronnego rano i maski wieczorem. Nie używamy jednak kosmetyków zawierających wysuszający i podrażniający alkohol. Dobrze jest ograniczyć do minimum używanie kolorowych szminek, pomadek czy błyszczyków i zastąpić je łagodnymi produktami bezbarwnymi. Raz w tygodniu należy wykonać delikatny peeling połączony z masażem. Do złuszczania martwej warstwy naskórka można wykorzystać specjalistyczne kosmetyki lub użyć drobinek cukru trzcinowego. Znanym sposobem jest masowanie ust szczoteczką do zębów (UWAGA: wyłącznie taką z miękkiego włosia).

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.