Kuchnia SuperTrampkarza. Relacja z warsztatów

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat i umiejętność robienia mądrych zakupów są bardzo ważne. Stąd pomysł, żeby pokazać, jak firmy spożywcze, w tym przypadku nasz lokalny SuperDrob, mogą wcielać te idee edukacyjne w życie.

Warsztaty kulinarno-edukacyjne

Od 7 stycznia do 5 lutego odbywała się pierwsza edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Kuchnia SuperTrampkarza”. Firma SuperDrob zaprosiła do współpracy cztery kluby sportowe z terenu powiatu otwockiego, które są jej partnerami. W showroomie przy zakładzie w Karczewie gościli młodzi zawodnicy Mazura Karczew, Józefovii Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.

Nauka na wesoło

Każdy klub wytypował po jednej drużynie, która wzięła udział w trzech warsztatach. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej i kulinarnej. Poruszano tematy dotyczące odpowiedniego nawodnienia, regeneracji i odżywiania. Dzieci miały okazję przygotować zdrowe izotoniki (przepis na domowy izotonik podajemy tu: https://linia.com.pl/2020/02/24/przepis-na-domowy-izotonik-miniporadnik-dietetyczny-dla-mlodych-sportowcow/ ) i koktajle przedtreningowe z buraków. W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym robiły tzw. kulki mocy i chyba udało się je przekonać, że daktynella może być zdrowszym i równie smacznym zamiennikiem znanego kremu na kanapki.

Obiad dla całej rodziny przygotowany przez najmłodszych? Nie ma problemu!

Warsztaty z odżywiania wyglądały nieco inaczej, bo oprócz dzieci uczestniczyli w nich także rodzice. Ich celem było m.in. obalenie mitów dotyczących mięsa drobiowego, a także przekazanie wiedzy na temat rozsądnych zakupów, sposobów odpowiedniego przechowywania
i przyrządzania mięsa, a także bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Potem był czas na dawkę wiedzy. Podczas tej części spotkania położono nacisk na uświadomienie rodzicom, jak ważny wpływ na zdrowie dzieci i ich wyniki sportowe ma odżywianie.

W tym czasie piłkarze wraz z kucharzem przygotowali dla wszystkich uczestników warsztatów dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany obiad. Młodzi sportowcy ugotowali kurczaka sielskiego z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko kurczaka sielskiego z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Miło było patrzeć, jak niektórzy po raz pierwszy w życiu używali noża do krojenia frytek lub mięsa czy z zaciekawieniem słuchali praktycznych wskazówek dotyczących np. tego, jak kroić cebulę czy wymieszać dressing do sałaty przyrządzonej zgodnie z zasadą zero waste. Na zakończenie wszyscy mogli spróbować przygotowanych przez dzieci potraw. To była okazja, aby poznać się w nieco innych okolicznościach niż turnieje czy mecze, a przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem.

Kontakt do organizatorów: pr@superdrob.pl | Więcej na: http://www.superdrob.pl/news/kuchnia-supertrampkarza

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.