Dobry orzech do zgryzienia

Są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Dostarczają cennych, bo nienasyconych, kwasów tłuszczowych, które stanowią większość ich składu (od 30 do nawet 60 proc.), błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i wielu minerałów, m.in. magnezu, żelaza, wapnia, sodu, cynku, fosforu i potasu. Podobno wystarczy wzbogacić dietę o zaledwie siedem sztuk orzechów dziennie, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem

AGATA LEGAN

Choć różnią się między sobą składem i właściwościami, wszystkie mają korzystny wpływ na nasz organizm: wspierają pracę serca (ryzyko zawału spada o 45 proc.) i układ krążenia, stymulują funkcjonowanie mózgu, zmniejszają ryzyko udaru, chronią układ nerwowy, redukują ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego (o 38 proc.) i rozwoju cukrzycy typu II (o 30 proc.), a także innych chorób przewlekłych i niektórych nowotworów. Najzdrowsze są oczywiście orzechy świeże, niesolone i niesłodzone, bez polewy i konserwantów.

 

ORZECHY WŁOSKIE

Właściwości:

  • mają najlepszą kompozycję tłuszczów, a już trzy sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3,
  • zawierają 10-15 proc. białka,
  • są bogatym źródłem witaminy B6,
  • mają dużą zawartość kwasu foliowego,
  • zawierają kwas elagowy, który podnosi odporność oraz wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
  • mają w składzie koenzym Q10 i L-argininę, które chronią układ krążenia.

Sięgnij po nie, jeśli…

  • jesteś w ciąży,
  • twoja dieta jest uboga w ryby,
  • jesteś w grupie ryzyka wystąpienia zaburzeń krążenia lub/oraz chorób serca czy zawału,
  • zdiagnozowano u ciebie paciorkowca, gronkowca czy inne pasożyty,
  • zatrułeś się, masz biegunkę lub inne dolegliwości żołądkowe,
  • masz osłabioną odporność i kłopoty ze snem,
  • masz egzamin lub inne zadanie wymagające dobrej pamięci i koncentracji,
  • masz łupież,
  • często farbujesz włosy.

MIGDAŁY

Właściwości:

  • w ponad 20 proc. składają się z białka,
  • 100 g migdałów zapewnia 80 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • mają największą zawartość witamin B2 i E,
  • zawierają sporo potasu,
  • obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę,
  • zawierają najwięcej błonnika (12,5 proc.),
  • poprawiają metabolizm i zobojętniają kwasy żołądkowe.

Sięgnij po nie, jeśli…

  • jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej,
  • masz zgagę lub mdłości (zwłaszcza w ciąży),
  • chcesz zredukować napady głodu,
  • jesteś zestresowany, rozdrażniony i nerwowy,
  • brakuje ci energii,
  • odczuwasz spadek libido,
  • odczuwasz PMS lub silne bóle miesiączkowe,
  • masz łamliwe włosy i paznokcie,
  • masz wrażliwą skórę.

ORZECHY LASKOWE

Właściwości:

  • zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu,
  • są bogate w witaminę E – 100 g zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • zapobiegają zakrzepom,
  • dostarczają sporej dawki kwasu foliowego,
  • zawierają sporo witaminy C.

Sięgnij po nie, jeśli…

  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju miażdżycy,
  • jesteś w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze,
  • odczuwasz problemy z potencją lub zdiagnozowano u ciebie zbyt niską ruchliwość plemników,
  • masz żylaki,
  • masz kaszel,
  • chcesz pozbyć się tzw. oponki.

PISTACJE

Właściwości:

  • zawierają 20 proc. białka,
  • są bogate w beta-karoten oraz karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, zmniejszają też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
  • 75 g pistacji zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6,
  • zawierają największą ilość potasu,
  • mają silne właściwości antynowotworowe.

Sięgnij po nie, jeśli…

  • masz zbyt wysokie ciśnienie lub jesteś w grupie ryzyka,
  • chcesz obniżyć poziom trójglicerydów,
  • jesz spore ilości mięsa,
  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju nowotworu, zwłaszcza płuc lub prostaty,
  • masz wadę wzroku,
  • dokuczają ci skurcze,
  • masz PMS,
  • walczysz z kompulsywnym objadaniem się.

ORZESZKI ZIEMNE

Właściwości:

  • zawierają najwięcej białka – 25 proc. składu,
  • wyróżniają się rekordową ilością witaminy B3 (niacyny), odpowiedzialnej m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny i kortyzolu,
  • w ich różowoczerwonej skórce zawarte są polifenole, m.in. resweratrol, kwercetyna, rutyna i kwas elagowy, które neutralizują wolne rodniki.

UWAGA: są silnym i niebezpiecznym alergenem!

Sięgnij po nie, jeśli…

  • uprawiasz sport, zwłaszcza  wyczynowo, lub trenujesz kulturystykę,
  • doświadczasz stresu, przeżyłeś traumę, cierpisz na bezsenność lub migreny,
  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju depresji,
  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju miażdżycy lub choroby wieńcowej,
  • masz zaburzenia metaboliczne,
  • masz wahania nastrojów,
  • obserwujesz u siebie objawy przedwczesnego starzenia się.

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Właściwości:

  • są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu – pierwiastka, który bierze udział w produkcji nasienia i chroni przed nowotworami – jeden orzech zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na selen,
  • poprawiają profil lipidowy,
  • zawierają sporo magnezu i stymulują pracę mózgu,
  • zawierają dużo wapnia.

UWAGA: mogą wywołać reakcję alergiczną!

Sięgnij po nie, jeśli…

  • starasz się o dziecko,
  • masz zaburzenia odporności,
  • masz problemy z tarczycą,
  • spożywasz znaczne ilości cholesterolu i produktów wysoko przetworzonych,
  • wykonujesz pracę umysłową lub/oraz spędzasz wiele godzin przed ekranem komputera,
  • masz suche, matowe włosy.

ORZECHY PECAN

  • najsłodsze i najbardziej maślane w smaku,
  • zawierają najwięcej tłuszczu (72 proc.) i najmniej białka (9 proc.),
  • są bogatym źródłem cynku – 100 g pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • są bogate w przeciwutleniacze (m.in. fenole i flawonoidy), które redukują stres oksydacyjny i uszkodzenia tkanek,
  • zawierają miedź, która zapobiega uszkodzeniom mózgu.

UWAGA: mogą wywołać reakcję alergiczną!

Sięgnij po nie, jeśli…

  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju chorób serca lub/oraz nowotworów,
  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju chorób Parkinsona lub Alzheimera,
  • często miewasz stany zapalne,
  • cierpisz na chorobę autoimmunologiczną,
  • cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów,
  • masz PMS lub wahania nastrojów,
  • masz menopauzę,
  • obserwujesz u siebie zaburzenia pigmentacji skóry.

ORZECHY NERKOWCA

Właściwości:

  • uchodzą za najsmaczniejszy orzech świata,
  • zawierają 18 proc. białka,
  • wyróżnia je największa ilość pierwiastków: magnezu, fosforu, selenu, cynku i żelaza,
  • zawierają witaminę K, która odpowiada m.in. za prawidłową krzepliwość krwi,
  • poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę,
  • mają niski IG (15),
  • podnoszą poziom serotoniny w organizmie.

Sięgnij po nie, jeśli…

  • jesteś w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy typu II,
  • chorujesz na cukrzycę,
  • masz wysokie ciśnienie lub/oraz cholesterol,
  • łatwo się denerwujesz i bywasz nadpobudliwy,
  • masz wahania i spadki nastrojów,
  • jesteś na diecie odchudzającej i chcesz zredukować apetyt,
  • twoje włosy łatwo się przetłuszczają i wypadają.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.