Przystanki z elementami świdermajer

Ozdobna wiata podobna do przystanku autobusowego przy parku miejskim (niedaleko dawnej Zieleni Miejskiej) stanie niedługo przy ul. Świderskiej. Na taką „Zieloną Galerię Edukacyjną” miasto dostało dofinansowanie w ramach programu Wzmocnij Swoje Otoczenie. Niewykluczone, że odnowione zostaną także inne przystanki, które będą nawiązywać do stylu świdermajer tak jak ten przy skrzyżowaniu ul. Andriollego z ul. Hożą.

SYLWIA WYSOCKA

Wzmocnij Swoje Otoczenie” to program Polskich Sieci Elektroenergetycznych, w którym są przyznawane granty w takich dziedzinach, jak oświata, zdrowie, opieka medyczna czy środowisko. 21 października opublikowano listę kolejnych 16 beneficjentów programu, wśród których znalazł się Otwock. Miasto otrzyma pieniądze na budowę wiaty przystankowej wykonanej w stylu nawiązującym do historycznej infrastruktury Otwocka. Zostanie ona wyposażona w tablice edukacyjne o tematyce ekologicznej. Kwota przyznanej dotacji to 20 tys. zł.

Pod koniec października miasto ogłosiło konkurs na wykonanie i montaż „Zielonej Galerii Edukacyjnej”. Będzie to przystanek bardzo zbliżony do tego, który znajduje się obok dawnej Zieleni Miejskiej przy ul. Andriollego, w pobliżu skrzyżowania z ul. Pułaskiego. Zostanie wykonany z drewnianej kantówki i zdobiony elementami w stylu świdermajer. Przewiduje się ławkę z ażurowym panelem, zielony dach i tablice informacyjne dotyczące bioróżnorodności.

– Nowa „Zielona Galeria Edukacyjna” będzie znajdować się przy ul. Świderskiej, obok zabytkowej pompy. Ma stanowić estetyczny, nawiązujący do otwockiej architektury, edukacyjny element tamtejszego krajobrazu – mówi w rozmowie z „Linią” prezydent Jarosław Margielski. Zlecenie wykonania przystanku zostanie zrealizowane, gdy obiecane przez PSE pieniądze znajdą się na koncie miasta. Wtedy będzie można rozstrzygnąć konkurs.

To nie jest jednak jedyny pomysł władz miasta na zastąpienie obecnych wiat przystankowych bardziej estetyczną małą architekturą nawiązującą do lokalnego dziedzictwa. Niedawno miasto ogłosiło także konkurs na pilotażowe odnowienie przystanku przy ul. Hoża.

– Chodziło o to, by niedużym kosztem przerobić istniejącą wiatę przystankową tak, by zawierała elementy charakterystyczne dla otwockiego stylu świdermajer – mówi Cezary Dąbrowski z wydziału promocji i spraw społecznych urzędu miasta.

– Chcieliśmy zobaczyć, jak sprawdzi się taka zmiana dzięki montażowi elementów ozdobnych i pomalowaniu przystanku. Jeśli to rozwiązanie spodoba się mieszkańcom, pomyślimy o takiej modernizacji także w innych punktach miasta – zapowiada. Koszt wykonania i montażu elementów ozdobnych na przystanku przy ul. Hożej, wynosi ok. 4 tys. zł.

3 myśli na temat “Przystanki z elementami świdermajer

  • 17 listopada 2020 o 18:55
    Permalink

    Napiszę coś pozytywnego o modernizacji linii kolejowej, bo najnowsze osiągnięcie wykonawcy zostało zupełnie przeoczone. Od poniedziałku w Otwocku działają wreszcie wszystkie perony, tak więc nie ma już dylematu, na który wjedzie pociąg z Pilawy. Przetestowałem też windy i choć zbyt szybkie nie są, to działają bez problemu. Teraz do pełni szczęścia brakuje tylko przedłużenia chodników do przejścia podziemnego od strony północnej w kierunku Czapelaka i Górnej. Mam nadzieję, że jeszcze w tym miesiącu to zostanie zrobione.

    Odpowiedz
  • 19 listopada 2020 o 14:35
    Permalink

    miejsce lokalizacji tego przystanku to jest skrzyżowanie ul. Andriollego z ul. Pułaskiego w pobliżu Ronda im.W. Pileckiego, a nie jak BŁĘDNIE informujecie / skrzyżowanie z ul. Hożą ,ponieważ przy ul. Hożej stoi przystanek jeszcze z czasów póżnego PRL-u

    Odpowiedz
  • 24 listopada 2020 o 08:24
    Permalink

    Pani Renato, proszę jeszcze raz, dokładniej przeczytać artykuł. Nie ma tam błędnych informacji odnośnie lokalizacji. W artykule są wymienione dokładnie TRZY lokalizacje przystanków. 1 – skrzyżowanie Andriollego i Pułaskiego, to lokalizacja istniejącego „zielonego” przystanku. 2 – ul. Świderska, to lokalizacja nowego „zielonego” przystanku. 3 – ul. Hoża, tutaj znajduje się stary przystanek, z czasów późnego PRL-u, jak Pani określa. Ten przystanek ma zostać odnowiony, ma się wzbogacić o nowe elementy ozdobne w stylu świdermajer. Ta trzecia lokalizacja nie ma nic wspólnego z „zielonymi” przystankami. Została w artykule wspomniana w kontekście ogłoszenia konkursu przez UM Otwocka, na jego odnowienie.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.