Sushi – co właściwie jemy

Gdzie narodziło się to tradycyjne danie kuchni japońskiej? Co właściwie oznacza słowo „sushi”? Co kryje się pod nazwami poszczególnych odmian tego przysmaku i dlaczego zazwyczaj jemy je przy użyciu drewnianych pałeczek? Oto krótki przewodnik po japońskiej kuchni

 

Zacznijmy od historii sushi, bo jest ona niezwykle ciekawa. Nie powstało ono bowiem w Japonii i ma związek z konserwacją jedzenia, a nie z wyrafinowanym daniem, za jakie dziś postrzegamy sushi. Przyjmuje się, że jego ojczyzną są tereny nad rzeką Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Kiedy to danie pojawiło się w Kraju Kwitnącej Wiśni? Prawdopodobnie w okresie znanym jako Yayoi, a ten trwał aż sześć stuleci, między 300 r. p.n.e. a 300 r. n.e.

Jak to często bywa, popularny dziś na całym świecie przysmak zawdzięcza swoje powstanie przypadkowi. Pierwotnie ryż wykorzystywano do konserwacji ryb i owoców morza. Obłożone nim surowe połacie mięsa zakopywano w ziemi i tam w odpowiedniej temperaturze mogły czekać na spożycie nawet kilka miesięcy. Podając je potem do jedzenia, usuwano sfermentowaną ryżową otoczkę, aż ktoś odkrył, że jest ona bardzo smaczna. Z czasem ryż zaczęto zakwaszać octem i to od niego pochodzi słowo „sushi”, które oznacza „kwaśny”.

Ci, którzy nie próbowali sushi, mylnie zakładają, że to po prostu surowa ryba. Tymczasem jest ona składnikiem tylko niektórych odmian tego przysmaku. Podstawą dania jest w rzeczywistości ryż zaprawiony octem ryżowym, a jako dodatki wykorzystuje się m.in. owoce morza, wodorosty nori, warzywa, owoce, grzyby, tofu, ziarno sezamowe. Jest wiele typów sushi i stanowią one prawdziwe mistrzostwo kulinarnej wyobraźni. Wyróżniają się nie tylko smakiem, lecz także kolorem i kształtem. Nieodzownym dodatkiem do sushi jest słynny ostry chrzan, czyli wasabi, oraz sosy, przede wszystkim sojowy i teriyaki. 

Oto najpopularniejsze rodzaje sushi i ich nazwy 

  1. Nigiri

Podstawowa i najprostsza odmiana. Nazwa potrawy pochodzi od słowa „nigiri”, czyli „ugniatać”. To po prostu podłużne porcje kleistego ryżu, na które układane są kawałki ryb, owoców morza lub japońskiego omleta tamagoyaki. 

  1. Maki

Najpopularniejszy rodzaj sushi, który charakteryzuje się czarną obwódką. To nigiri, ale owinięte prasowanymi algami morskimi nori. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na kawałki. W podstawowej, cienkiej wersji (hoso-maki) plasterki mają ok. dwóch-trzech centymetrów grubości. W środku znajdziemy owoce morza i warzywa, takie jak: karczoch, awokado, ogórek czy pędy bambusa. 

  1. Futo-maki

„Futoi” oznacza „gruby” i ta odmiana zawijanych w algi kawałków to po prostu grubsza wersja hoso-maków, licząca cztery-sześć centymetrów. Bywają one podawane w dekoracyjnej formie z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty. 

  1. Ura-maki

Następna wariacja to maki odwrócone, gdzie warstwy układa się w innej kolejności. Ryż nie jest w środku, lecz na zewnątrz, otaczając prasowane nori i resztę dodatków. Gotowe rolki bywają obtoczone w sezamie lub kawiorze. 

  1. Temaki

Swoim kształtem przypominają nieco lodowe rożki, w których czarne płaty nori pełnią funkcję jakby wafla i są wypełniane ryżem, warzywami i kawałkami ryb. Podaje się je w całości i są fastfoodową wersją sushi, którą można złapać w rękę. 

  1. Tempura

To nie danie, lecz rodzaj panierki, która jest chętnie stosowana w różnych odmianach sushi. Do Japonii sprowadzili ją w XVI wieku portugalscy misjonarze. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in. ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko na głębokim oleju.

Dlaczego sushi jemy pałeczkami? To po prostu dalekowschodni odpowiednik naszych sztućców. Podstawową zasadą w tej kuchni jest to, żeby cały kawałek wkładać do ust. Łatwiej chwycić delikatną strukturę za pomocą pałeczek niż przy użyciu widelca. Posługiwanie się nimi jest dla nas zwykle dość trudne, ale bez obaw – wiele odmian sushi można jeść z powodzeniem bezpośrednio palcami.

 

SHAKO SUSHI:

Józefów, ul Jałowcowa 17

tel. 731 930 000

www.shakosushi.pl

 

 

 

materiał płatny

 

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.