Pogorzel stolicą pyz i twarożku
Gospodynie z Pogorzeli mogą być z siebie dumne. W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zdobyły w tym roku aż dwa wyróżnienia za produkty regionalne
BARBARA MICHAŁOWSKA
Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nastąpiło na początku września. Jedno z wyróżnień w kategorii produktowej trafiło do Agnieszki Piętki za produkowany przez nią Twarożek Pogorzelski.
– Twarożek robiła już moja babcia. Mnie udało się odrestaurować sprzęty potrzebne do jego wytworzenia i odtworzyć produkcję – mówi Agnieszka Piętka. Dodaje, że jej twarożek niepowtarzalny smak zawdzięcza wysokiej jakości mleku, które pochodzi od krów wypasanych w okresie letnim na pastwiskach i karmionych naturalnymi paszami. Twarożek Pogorzelski jest wpisany do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz na listę produktów tradycyjnych i regionalnych.
Pani Agnieszka należy także do wyróżnionego w konkursie Koła Gospodyń Wiejskich Pogorzelanki. W tym roku debiutowało ono w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i od razu otrzymało wyróżnienie w kategorii gastronomia za pyzę pogorzelską z buraczkami na zimno z jabłkiem.
– Pyzy robimy ręcznie ze specjalnej odmiany sypkich ziemniaków Alma. Trzemy je na tarce, mięso także przygotowujemy ręcznie – mówi Agnieszka Piętka. Własnoręcznie robionych przez Pogorzelanki pyz według tradycyjnej receptury można spróbować podczas imprez organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich. – Często te pyzy cieszą się największym powodzeniem i są najszybciej zjadane – przyznaje pani Agnieszka. I dodaje, że przygotowywanie pyz to tradycja, którą Pogorzelanki odtworzyły na podstawie wspomnień seniorek należących do Koła. Teraz planują wpisanie pyz na listę dziedzictwa kulinarnego.
Ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.